onsdag 30. september 2009

Potetopptak og "trygghetsalarm""...

Til tross for kjølig vær ble det en tur i hagen bare for å kikke, slik går det aldri...
I heftige regnbyger ble de siste tomatkrukkene tømt for jord og røtter som ble kompostert. I tillegg ble vårens blomsterløk som har lagt i drivhuset siden i vår, renset for blad og jord men foreløpig ikke plantet.
Dagens bilde er av Amerikansk themynte
fra Impecta, den trives i hagen og blomstrer fortsatt.
Startet utehagingen med å skjære kanter mot bedene og det gikk bra helt til jeg kom til potetene, da var det bare å hente greipet og starte spaingen. 1 m2 ble spadd opp og en mengde "dukke"poteter kom frem, samtidig ble ugress og ringblomster fjernet. Fortsatt mange m2 å spa opp, men jeg tar litt om gangen.
Dagens glede var reødstrupen som igjen dukket opp i hagen, den pleier alltid å komme når jeg graver og jeg hører lyden dens før jeg ser den, den liker makkene som blir gravd opp og er aldri langt unna, og jeg regner med at den bor i hagen hele året.

"Trygghetsalarmen" er min 9 år gamle mobiltelefon som ikke lenger liker å ligge i en jakkelomme, den forsvinner eller slår seg av. Ellers virker den OK bare jeg får den opp igjen, men det er nok på tide med ny, den er snart antikvarisk eller klar for museum. '
En rekke krav blir stilt til ny mobil:
- enkel å betjene
- store taster
- Fm-radio
- kamera
- kontantkort
Det blir nok en ny Nokia, så jeg leter på nettet og får ta noen turer på de nærmeste butikkene for å se på utvalget. Ubeslutsom som jeg er tar det nok noe tid før den er i hus eller så går det kjappere enn svint....

tirsdag 29. september 2009

Høstlig...

Det er blitt høstlig og temperaturen har sunket 10 grader over natten, riktignok "bare" ned til 7 grader. Ingen haging de siste dagene, derfor er dagens bilde fra søndag og viser blomstringen av høstastersen, flottere enn på mange år.

Posten klarte ikke å levere 2 CD-er i postkassen så de måtte hentes, imidlertid gikk det bra med 1 Hagetidende+5 hespler på 100 gram hver, som postbudet klarte å stappe nedi postkassen.
Så innimellom driver jeg på min favortittsyssel, nemlig å nøste opp tynt bucclegarn fra Danmark. Har planer om å bestille mer garn, denne gang fra To damer
planlegger å plage det store barnet og barnefaren med sokker til jul. Kanskje blir det også en bestilling av annet garn.

I går syklet jeg til et annet plantemarked, det var isende kaldt og da jeg kom frem var jeg ikke i humør til å handle. Neste gang kjører jeg, for de hadde skjellsand i tillegg til restesalg på stauder.
Det er uendelig mye mose i bed og gress etter all nedbøren vi har hatt, men å sykle med skjellsand det gjør jeg ikke.

Ellers har novemberkaktusen begynt å sette knopper og det er alt for tidlig, de kan ikke flyttes inn i kjøkkenvinduet før alle chiliene er modne og plantene kompostert. Chilifruktene modnes fortløpende og jeg må huske at jeg ikke har behov for flere chili på mange år....

søndag 27. september 2009

Oppholdsvær...

I oppholdsvær og 17 grader gikk turen til hagen, likevel iført regnjakke og bukse. Klippet gresskanter og lukte, løvetann og solei blomstrer på nytt men lukeiveren er mer fraværende bortsett fra i bedene.

Dagens bilde er fra de stadig ukjente frøsådde plantene, noen kjenner jeg igjen bl.annet Oxtunga fra Impecta, men den andre med lys blå leppeblomster har jeg ikke funnet ut av ennå. Siden jeg ikke er flink til å lage navnelapper eller lister over hva som er sådd, opplever jeg stadig nye mysterier.
Har imidlertid funnet ut av gårsdagenes mysterium som var en Monarda Austromontana "Bees favorite!
Den er sikkert blitt kjøpt fordi jeg gjerne vil ha flere bier i hagen for pollinering, spirt og blomstret har den i allefall og jeg har 12 planter til som skal spas ned.
Da jeg ryddet i et av grønnsakbedene kunne jeg se at potetene som ikke er spadd opp ennå, selv har valgt å komme opp til overflaten. Det kan også godt være at regnet har vasket vekk jorden, men nå vet jeg bedre hvor de er plassert.

Nå i ettermiddag har jeg hatt en razzia i den gamle bjørkefikenstueplanten som har grodd ut over alle bredder. Den hindret meg nesten å komme ut og inn på verandaen og ble kraftig beskåret. Som plaster på såret fikk den ny jord på toppen av krukken, men skamfert ser den absolutt ut.

Nå har det igjen begynt og regne, det virkelig pøser ned selv om temperaturen fortsatt er ok.

lørdag 26. september 2009

Så begynte det å regne...

Grått og oppholdsvær på nok en "gruffen" dag, likevel tok jeg en tur i hagen. Resten av de frøsådde Monardaene ble flyttet nede i hagen. Etter å ha googlet endel lurer jeg på om det er monarda (bergamot), plantene har nemlig spir og jeg får ta et bilde av dem neste gang jeg går i hagen.
Dagens bilde er av våte ringblomster og blå agurkurt, de blomstrer og vokser godt uansett vær.
Hadde akkurat startet på lukingen så begynte det å silregne, det er ingenting som er så vått som silregn. Dermed flyttet jeg inn i drivhuset, der ble disse monardaene? pottet opp og satt utenfor. Tømte tre av tomatpottene, røttene i komposten og jorden i bedene. Nå er det bare 2 potter igjen, pottene blir ikke vasket i høst hvis det ikke skulle bli oppholdsvær. Blir våt nok av regnværet om jeg ikke skal vaske potter i pøsevær. To rosmarin ble flyttet inn i drivhuset, ikke fordi det er kaldt men fordi de var søkkvåte.
Så sluttet det å regne og jeg kunne fortsette utearbeidet og gjøre ferdig det jeg hadde startet på. Litt luking og fjerning av ugress, så var jeg lei. Hentet hjem noen ringblomster til vasen ellers ingen ting.
Fortsatt er det endel som skal fra verandaen og ned i drivhuset for overvintring, men jeg får ta litt om gangen...

torsdag 24. september 2009

Høstonn i drivhuset...

Etter flere dagers regn klarnet det omsider opp midt på dagen og solen tittet frem. Da gikk turen til hagen og det var tid for å starte opprydning i drivhuset. Resten av cherrytomatene ble høstet og plantene klippet ned, ned ble også alle blomskarsene som hadde forvillet seg inn i drivhuset klippet og fjernet. Tomatpottene blir ikke tømt før jeg har bestemt meg for hvor jorden skal.
Fant en stor koloni med snegle-egg og en Boa-snegle som alle ble fjernet fra drivhuset.

Så var det tid for hagen og dagens bilde er fra blomkarser som vokser ved fjorårets kompost. De blir stående foreløpig, men jeg fjernet noe blomkarser som hadde rømt til naboens hage.

Fjernet en mengde avblomstrede ringblomster fra grønnsakbedene og fjernet blomkarser og svære agurkurt som vokser i bringebærkrattet. Bringebærkrattet skal fjernes, men først må det ryddes adkomst. Håper på noen dager med tørrvær, så det blir lettere å fjerne bringebærene.
Noen bringebær skal være igjen, de gule og noen sene sorter jeg har fått alle skal bo i potter eller spann og får ikke vokse ut over sin tilmålte plass.
Høstet endel gulrøtter som har blitt stående alt for lenge i sine melkekartonger, nå er det bare noen få igjen. Gulrøttene smakte imidlertid godt til middagen.

Det har igjen skyet over og er ventet mer regn fremover...

onsdag 23. september 2009

"Coffea arabica" og blomsterløk...

Siden kraftige regnbyger og vind krevdet et mål for en sykkeltur ble turen lagt til et plantemarked som ligger et stykke unna. De har flest stueplanter men pleier å ta inn litt blomsterløk. Først sjekket jeg løken, kjedelige greier men kjøpte krokus "jeanne d`arc"
og Blå snøstjerner begge bildene er lånt, ville helst hatt hvite snøstjerner men det hadde de ikke. Ellers var utvalget av løk kjedelig, de fleste hadde jeg fra før og tulipaner er ikke min favoritt.
Tok en runde og kikket på stueplantene og falt for den som er dagens bilde "Coffea arabica" , lenge siden jeg har hatt et kaffetre som stueplante. Da jeg kom hjem og leste på lappen sto det " Denne tropiske planten kommer til å ha positiv innflytelse på din helse og den er dyrket uten CO2. og vanskelig å ta livet av", hva mer kan en ønske av en ny stueplante i disse trasige høsttider.
Ellers er jeg røngtenfotografert forfra og fra siden i dag, og forundret meg over at det var så mange menn som også skulle fotograferes, de var absolutt i flertall. Stadig vekk har jeg en ide om at menn får bedre service i helsevesenet enn kvinner, spesielt i min alder (dagens hjertesukk).
Som trøst mot det trasige høstværet bestiller jeg garn fra 123knit.com og garn.dk, begge fra danmark. Selv om det skulle bli bedre vær fremover gjør det ikke noe med litt ekstra garn....

tirsdag 22. september 2009

Haging, hva er det????

Siden osteopaten og de fleste andre sier at jeg skal trimme eller sykle, har det ikke blitt haging. I går ble det en tur til Mosvannet, hvor bildet er fra og i dag en liten tur i nærmiljøet. Dårlig form, det er det rette utrykket og det må det bare gjøres noe med. Sykling er greit, men trening er kjedelig...
Ellers har det vært mye innevær med mye regn og vind, men som en sier det er ikke dårlig vær bare dårlige klær. Det er snart tid for å kjøpe ny vestlandsbunad, et nytt Gortexsett som tåler regn og vind. Ellers blir det endel strikking i inneværet og det er greit.
I morgen er det tid for røngten av den trassige korsryggen, uten at osteopaten trodde noe ville vise på bilder.

Høstens haging er ikke gitt opp jeg bare venter på oppholdsvær, selv om temperaturen er bra...

søndag 20. september 2009

Vakker søndag i september....

Etter natten og morgenens regn, klarnet det opp fra nord som det ofte gjør på våre kanter. I dag har jeg vært på hytten og lest av strømmen som jeg må. Vakkert vær ute ved sjøen, selv om jeg stadig ikke savner hytten som det store barnet og familien bruker når de er på mine kanter.

Dagens bilde er av Hagtornbærene, som jeg ikke tør bruke selv om det står at de er hjertestyrkende. I år er det mye bær og de lyser i rødt og er vakkert mot det grønne bladverket. Bildet er fra i går da jeg fikk somlet meg ned i hagen og klippet litt mer gress. Fortsatt er det noe gress under bærbuskene, som var for høyt å klippe med manuell klipper.

Stadig blomstrer det endel i hagen og gresset gror som bare %#=?&#", i det fuktige og milde været. Noe gress og kanter ble klippet med saks og det går greit, litt ugress fjernet. I tillegg hentet jeg reste av sommer-eplene og laget litt mos i går kveld. Eplemos er greit å lage og holder seg bra i fryseren, men nå er fryseren full for i år. Aromaepletreet har heldigvis ikke så mange epler i år og de kommer senere. Det eneste som fortsatt ikke er høstet er potetene og hvitløken, løvet er vekk og hva som er under vet jeg ikke. Spaden må nok hentes frem for å sjekke hva som ligger under jorden. Små poteter er greit, de kan bakes i ovnen med salt, pepper og olje i ildfast form. Ellers er det stadig endel som bør ryddes opp i etter årets sesong, men jeg tar litt om gangen.

Solen skinner stadig og det er rundt 14 grader...

fredag 18. september 2009

Vakker høstdag...

Liten tur i hagen hvor høstblomstringen har startet for fullt. Gresset gror og halvparten er klippet, resten tas i morgen. Gresskanter ble klippet, klippet gress raket og de årets siste blåbær ble plukket. Blåbærbuskenes blader har begynt å bli røde, vakker farge, men akk for tidlig for meg.

Dagens bilde er av høstasteren de blomstrer fantastisk i år, mengder av blomster og ikke minst blomsterfluer som hygger seg.

Når jeg jobber litt i hagen får jeg alltid nye ideer eller gamle, nemlig drømmen om et urtebed. Nå er urtene mine spredd ut over de fleste bed, de er også ypperlige stauder. Tror jeg skal lage en oversikt over urtene jeg har og se om de ikke kan plasseres mer samlet. Det er et passende høstprosjekt mens jeg rydder litt opp i hagen. Høstplaner tror jeg ellers ikke jeg skal ha, men heller ta unna og se hva som kan bli ryddet opp i etterhvert.

Det har vært 16 grader og sol idag, og ikke minst vindstille....

onsdag 16. september 2009

Sol og regn i september....

Sensommeren har gått over til skiftende vær med litt sol og regnbyger innimellom.
Dagens bilde er den spanske margeritten som omsider har funnet det for godt å blomstre på verandaen, den er full av knopper og stadig springer nye blomster ut.
Stadig foregår det høstonn på verandaen:
- chilien er flyttet inn i kjøkkenvinduet for å ettermodne resten
- tomatene synger på siste verset, stadig er de søte og gode
- verandakassen ryddes og gjøres klar for dyrking av gressløk og persille

I dag ble det omsider en tur på kirkegården for å plante ned høstlyngen, den har stått på verandaen i flere uker og det var bra å få den vekk. Jeg syklet bort og inn på kirkegården. Som barn lærte jeg grundig at en ikke sykler på kirkegården. Det ble litt grenseoverstigende å sykle et sted jeg vet at en ikke skal sykle, men det var ikke andre som gikk på stiene. Det er litt rart hva som sitter så grundig i og som er så vanskelig å endre...

Det har blitt litt kjøligere selv om solen titter frem en gang imellom og gir løfter om fine dager.

søndag 13. september 2009

Sensommersøndag....

Endelig våknet jeg opp til sol og blå himmel i dag, verden ser anderledes ut når solen skinner. Litt kjølig i morges, derfor ventet jeg litt før turen gikk i hagen.
Gresset er høyt og søndag er ikke noen dag for å klippe gresset, for det skal være stille i hagen om søndagen. Vått er det også etter 14 dager med regn, så regnbuksen måtte på.

Dagens bilde er restene av sesongens rosa sar og nye blader av storkenebb, de var riktig vakre sammen. Når solen skinner er det lettere å se blomstene enn på de uendelig grå dagene som har vært. Fortsatt er det blomster av:
- Blomkarse
- Ringblomster
- Agurkurt
- Enkelte storkenebb
- Anisisop
og høstens aldri sviktende blomster Dueurt, Oktoberbergknapp og Virginia-asters, de siste er virkelig flotte i år.

Det var mye folk i hagen i det vakre været, i tillegg var det salg av planter på søndagskafeen. Kolonihagen er et yndet mål for søndagstur spesielt høst og vår og det er alltid hyggelig å treffe andre som går rundt og kikker og spaserer en tur i hagen.

Ettermiddagskaffen ble inntatt på verandaen i solhatt og shorts, deilig å endelig kunne sitte ute på ettermiddagen. I tillegg er det god klestørk, så jeg vasket et ullpledd som burde vært vasket for mange år siden. Pleddet er dansk og jeg var redd det skulle krympe i maskinen, men det gikk bra takk og lov....

Det er valgdag i Stavanger i dag og det ser ut til at det er mye folk ute på vei til valglokalet. Det fine været gjør nok at valgdeltakelsen blir høyere og det er bra. Jeg stemmer i morgen tidlig og det blir nok de rød-grønne, eller spesielt den grønne som får min stemme også i år. Stadig liker jeg "det gode mennesket fra Hjelmeland" som dagbladet lenge kalte henne. De "røde" partienes førstekandidater i Rogaland har jeg ikke så mye til overs for. Hva jeg synes om "stasministeren" skal jeg ikke si noe om. Det var dagens usaklige politiske uttalelse, stadig i sol og vakkert vær.

fredag 11. september 2009

Chili i mitt hjerte...







Ode til chilien, som ble plantet i januar/februar. Sannsynligvis av frø innkjøpt i løs vekt i butikken ble noen av de ferske frøene sådd i potter og plassert i kjøkkenvinduet.
Tålmodighet er nødvending med dyrking av chili, små planter passes og pottes opp innimellom. Når ute-temperaturen er høy nok over 10 grader flyttes plantene ut på verandaen. Plantene vokser de får lus og blomster og sprayes med grønnsåpe. Men når de små chilifruktene (bilde1) komme er det slutt på grønnsåpesprayingen, hvem vil ha chili med grønnsåpesmak.
Når fruktene modnes eller blir røde plukkes de og bindes opp i hyssing (bilde 2) og der henger de til de blir tørre og faller ned. Da havner de i en glasskrukke på kjøkkenbenken (bilde 3) og jeg klipper av den chilien jeg har bruk for.
Hva bruker jeg chili til, først og fremst i supper: Asiatisk kyllingsuppe og i hjemmelaget Baccalao.
Chilien dyrkes på verandaen og ikke i drivhuset eller kolonihagen for sneglene elsker den også, har sett brune snegler som spiser grønne chili, så de må være sunne....

onsdag 9. september 2009

"Pink blush"....

Hva skulle jeg gjort uten hagegal og ikke minst Orchis som satte meg på sporet av min ukjente salvie med glatte blad.

Etter en mengde googling gjennom alle Salvia coccinea og en mengde microphylle, har jeg omsider bestemt meg for Salvia microphylle "Pink blush"

Planten har nemlig glatte og slette blad, den har overlevd nattens storm og er igjen flyttet opp på Ellos-stativet.
Nattens vindherjinger har ført til at jeg har en leirkrukke mindre, da den rosa lavendelen falt ned og potten knuste. Planten klarte seg bra og den store roten til lavendelen vitnet om at den trenger en større potte.

Været har vært bedre i dag og jeg har pottet opp noen små frøsådde nye Kamferlavendel "Lavendula latifolia" bildet er fra Impecta hvor jeg har kjøpt frøene. Tre små planter har jeg pottet opp og de vokser og hadde behov for større potter. Kamferlavendel dufter fantastisk synes jeg, kanskje de minner meg om gamle dager da jeg hadde kamfer i en pose rundt halsen.
Fortsatt er mentolatum og eukalyptus noen av mine favorittdufter...

tirsdag 8. september 2009

Det blåser på regn...

Det blåser på regn og jeg har flyttet alle plantene fra øverste hylle på Ellos-stativet ned på verandagulvet. En annen dag det blåste kraftig vind, veltet en av chiliene i stor leirkrukke.

Dagens bilde er av en salvie? innkjøpt på sensommeren, den dufter godt og har cerise blomster med hvit inni og har slette blad i motsetning til mine andre salvier med hårete blad. Den blomstret ikke da jeg kjøpte den og har nettopp startet å blomstre. Det er noe buskaktig med hele planten og jeg finner nok ut på et eller annet tidspunkt hva det er, den er merket med salvia og er fra Hjeltnes gartneri Ulvik i Hardanger.

Til dagens suppe ble det hentet inn en liten rød chili (den var sterk) og en liten stilk sitrongress. Tomatene modnes stadig, chilien går det littt saktere med selv om temperaturen er bra. Fortsatt foregår det høstonn i verandakassen og planter på Ellos-stativet vannes, de står under tak .

Det er meldt bedre vær i morgen men det gjenstår å se....

søndag 6. september 2009

Høsthage...

Tok en liten tur til kolonihagen i det skiftende høstværet og hagen er rufsete og gresset langt.

- Victoriaplommene er modne og klar for høsting
- Plukket flere blåbær
- Noen gulrøtter fra melkekartongene
- Tømte trillebåren for vann
- Klippet noen feite brunsnegler
- Hentet hjem Oktoberbergknapp
- Snakket med en hagenabo

Det fristet ikke å bli værende i hagen i det skiftende været og foreløpig tar jeg det forsiktig i hagen, selv om korsryggen var litt bedre i dag.

Temperaturen er bra, men de heftige regnbygene og synet av den høstlige våte hagen fristet ikke å være i. Føler meg ferdig med haging for sesongen hvis jeg ikke får et høstlig anfall av hageglede og entusiasme, det vet en aldri.

lørdag 5. september 2009

Høstonn i verandakassen...

Siden det fortsatt ikke blir noe haging i koloniparsellen, er dagens bilde fra verandakassen for noen dager siden...
Siden da har jeg startet høstonn i verandakassen og kastet ut både lobelia og i går kveld gikk også pelargoniene i komposten. I går kveld startet jeg også flytting av de hvite blomstervandrerne som har uendelig lange røtter. Noen komposteres, mens andre vurderes for ny bruk. Verandakassen skal fylles med spiselige saker som gressløk, persille og noen nye små lavendelplanter jeg har frøsådd.

Ellers står jeg opp og ned av sofaen, inn og ut på verandaen. Har nettopp vært hos legen igjen og han sier som alltid at alle har vondt i ryggen. Fikk attest for svømming i varmt basseng, rekvisisjon til fysioterapi og så fikk jeg lov til å ta et bilde av korsryggen (ikke tale om å ta flere eller av hele ryggen). Det lo jeg godt av da jeg kom hjem, ellers er legen grei vi har stadig forhandlinger om et eller annet. Denne gangen kikket han på ryggen (til en forandring) og sa at det så bra ut???
Neste uke har jeg fått time hos en osteopat og det blir litt spennende å prøve noe nytt.

Hagingen får bare vente til korsryggen er bedre, selv om det har vært bra vær de siste dagene til å hage....

onsdag 2. september 2009

Stadig lite haging....

Jeg gikk en tur på en av stiene i nabolaget og da så jeg denne varigerte (spraglete) sommerfuglbusken. Det var ingen sommerfugler bare en liten blomsterflue, det er nok regnet som har skremt vekk sommerfuglene. Kan aldri bestemme meg for om jeg synes spraglete (varigerte) blader er noe fint eller ei.
I allefall har jeg ingen sommerfuglbusk i kolonihagen, de tar for stor plass for mine 200 m2.

Ellers har jeg fått skriftlig klage fra kolonihagen i dag om at stien og gresset på oppsiden må ryddes omgående. Har skrevet et hyggelig brev tilbake og beklaget at det skyldes vond rygg og vil bli utbedret så raskt som mulig. Avsindig rasende blir jeg og det blir jo ryggen slett ikke bedre av. Det kan ikke ha vært mange parseller i hagen som ikke har fått brev selv om jeg forstår at det er styrets jobb å påpeke mangler. Men det har omtrent helle ikke vært hagevær i august og regnværshaging er ingen favoritt for tiden.
Det er da jeg ennå sterkere vurderer å gå over til verandahaging og litt haging utenfor huset der jeg bor. Det var dagens klaging og nå skal jeg snart slutte å bruke bloggen som klagested og heller skrive om noe hyggeligere...

tirsdag 1. september 2009

September starter....


September starter der august sluttet med regn og fin temperatur.
Bøndene på Jæren(og sikkert andre steder) frykter for potetavlingene sine som drukner dette året. Selv om september er den første høstmåneden har jeg tro på at været ennå kan bli litt bra innimellom.
Dagens bilde er av tomatene på verandaen som stadig modnes og blir spist fortløpende.
Det langvarige regnværet og en kranglete rygg har gjort at jeg har funnet frem malersakene mine igjen. Først måtte de tørkes støv av og skapet der de har fast plass ble også vasket og ryddet. Deretter ble endel gamle bilder kikket igjennom og det er endel jeg kan jobbe videre med. Akvarellfarger er kjekt å jobbe med, vannsøling og fargeblanding.
Fortsatt seiler hagen sin egen sjø.....