fredag 28. januar 2011

Rydding av 6 m2 gammelt rot...

Gamle synder står for fall - eller forfølger meg men plutselig hastet det å få rotet vekk. Brev på døren " Alle balkonger må være ryddet for at operatørene kan utføre arbeidet uhindret" sto det på lappen. Slik ser det ut på verandaen:


Egentlig burde jeg ikke vise slikt bilde av rotet, men verandaen må ryddes på 4 dager og jeg startet i går da var det sol og vindstille i Stavanger.
- Noe er søppel og skal kastes
- Overvintrende stauder og kompostjord er flyttet ned i kolonihagen
- Plantejorden og potter er tatt inn
- Leirkrukkene med løker og årets nye frøsådd må flyttes inn på kaldt
   soverom
- Tørkestativet bak kjøleskapet
- Ellos-stativet ender nok opp i stuen

Jeg kommer til å savne verandaen mens huset vaskes og males, vi kommer til å bli innkledd i plast mens det foregår. Det blir nok likevel bra å få en ryddig, nyvasket og nymalt veranda til våren....

lørdag 22. januar 2011

Mer frøsådd...

Slutten av januar preges av skiftende vær, regn, rimfrost, tåke og litt sol innimellom. Jeg er lei glatte fortauer og frosne bilruter og dører. Var en liten tur i hagen og kikket etter vårtegn og med litt godvilje kan jeg se at klosterklokkene har kommet med sine blader over jorden. Det er tele i jorden og svært fuktig og råkaldt.
I februar kommer solen tilbake til hagen og jeg ser frem til ennå lysere dager...

Inspirert av Iris sin hageblogg, ble jeg minnet om at det var tid for å så løk, dermed var det bare å finne frem løkfrøene.

Rødløk "Red Brunswick"
Charlott "Prisma F1"
Vårløk "Performer"


Alle frøene ble breddsådd i drue-esker og har fått et lite lag med sand på toppen.
Jeg liker godt løk, men har de siste årene hatt dårlig erfaring både setteløk og løk fra frø. Det kan være at det må mer gjødsel til, så dette året skal jeg gjødsle bedre. Kjøper nok også setteløk hvis jeg får tak i dem.

Ellers har det spirt 4 chili og kommet opp små spirer av Zinna og Glansmalva. Det er hyggelig å kikke etter småspirer i frøsådden.

Det er meldt sol og 6 grader i morgen og det håper jeg slår til, for i dag er det ubegripelig grått...

fredag 14. januar 2011

Tur i hagen og frøsådd...

Etter mange dager med isholke og skiftende vær mellom regn og snø, er det nå blitt snøfritt selv om det ligger litt isrester igjen. I er anfall  av optimisme tok jeg frem sykkelen og syklet ned til hagen, som bare ligger 5 minutt unna. Med isfrie fortau og en nyoverhalt sykkel gikk det strålende i nedoverbakkene, kondisen ligger lenger tilbake enn det er ønskelig. I hagen lå isen fortsatt på stiene og jeg klamret meg til hekkene på veien ned til parsellen:



Store deler av hagen var islagt og men gresset (eller mosen) er gulgrønn, jeg kikket litt rundt og så på syrenen og klematisen som har bladanlegg klar for en ny vår.

Inspirert av hageturen og den stigende måneden har jeg funnet frem litt ulike frø for å så i morgen:
Zinnia Gigant Wine Bouquet
Salvia "New dimension blue"
Verbascum "Chaxi Album"
Ruellia "Southern star mixed"
Orange scented Thyme  alle fra Plants og Distinction
Anisisop
Glansmalva begge fra Impecta
Salvia Scarea var Turkestanica Alba fra T&M

De store frøene ble lagt i vann over natten og de små sår jeg direkte. Alle frøene blir satt på kaldt soverom og kan spire når og hvis det passer dem.

Det er meldt stigende temperatur til helgen opp i 7 - 8 grader med regn og kuling, med andre ord et godt innevær...

søndag 9. januar 2011

Jeg tester....

Søndagens regntunge dag gjør at jeg tester ut å få bilder fra Picasa over i bloggen:


Så enkelt var det å få bildet av Amazonasliljen inn i bloggen.
Amazonasliljen har nettopp fått ny jord på toppen og litt gjødsel i håp om at den skal glede meg med blomster nå i januar. I fjor blomstret den ikke, men bladene er også flotte og mørk grønne.

Nå er det tid for svømming i varmt basseng, det er tiltak å starte opp igjen etter nyttår...

torsdag 6. januar 2011

Årets første frøsådd...

Så var årets frøsådd i gang, som alltid har jeg planer om å ikke så så mye, men det gjenstår å se. Først ut ble frøene fra Plant World Seeds :


Kjekt med gamle snaps og likørglass å legge frøene i vann med. I krukkene bak er de frøsådde chiliene, som ble sådd med mine gamle frø.

Disse er kommet i jorden i dag;
Clematis Potanini
Thalictrum "Blizzard"
Geranium "Snow Drift"
Geranium "Snowflakes"
Geranium Macrorrhizum "Snow Sprit"
Geranium Robertianum "Celtic White"
Geranium Pyrenaicum "Summer Snow"

Mens jeg først var i gang med søling av jord på¨kjøkkenbenken ble det også sådd en krukke med salat, den får plass i kjøkkenvinduet i motsetning til staudene som er satt på verandaen til stratifisering eller å vokse opp under alle vær og føreforhold som jeg kaller det.

Skiftende vær og føreforhold er det også i Stavanger, etter 2 dager med regn og glatte veier har det nå blitt kaldere og har begynt å snø...

Min nye PC kom tirsdag ettermiddag og med 1/2 glass rødvin kom den opp som en "kule", litt nye ting å sette seg inn i - men det tar jeg litt etter hvert...

søndag 2. januar 2011

Ut med jul og inn med nyttår...

2010 forsvant med gråvær og plussgrader, men det nye året har kommet med sol og vakkert vintervær.
Julen ble kastet ut kl.8 i dag morges, da ble juletreet ribbet og kastet ut. Først ut på verandaen og deretter på nedsiden av verandaen. treet etterlot seg uhorvelige mengder av granbar og mye av dagen har gått med til å fjerne dem.

Den første primulaen ble innkjøpt i romjulen og er et sikkert tegn på at det går mot vår og lysere tider.
De hvite julestjernene som ble innkjøpt til advent står like fint og blir nok stående en stund fremover. Adventstakene i vinduene får stå ut dagen og når de er fjernet blir det plass til frøsådd i kjøkkenvinduet. Chiliene er de første som vil bli sådd, de har så lang utviklingstid at det er best å starte tidlig, så i morgen blir det kjøpt inn ferske chili som jeg tar frø av.

På soverommet er plantebordet satt opp, der er det plass til mange planter, men først ut blir staudefrøene som skal stratifiseres på verandaen. Ellers har jeg delt frøposene inn etter hvilken måned de skal  sås.
På verandaen er det mange krukker med blomsterløk som jeg gleder meg til kommer etterhvert som vinteren slipper taket, hvilket den nok ikke gjør med det første.

Ellers har jeg stadig en PC som bare fungerer på Internett, så det er ikke mulig å få bilder og lenker i bloggen før den nye maskinen kommer og det er kjedelige greier...