tirsdag 28. juni 2011

Fem fineste i juni...

Følgende planter er blitt valgt av i juniblomstringen:


Skjærsminen har nettopp startet blomstringen og har en nydelig duft i juni.



Den første orange ringblomsten har nettopp sprunget ut og det kommer en mengde senere.



Sibiririsen har blomstret hele juni og er hvert år en glede



Rosegeranien får representere storkenebb-blomstringen i juni.



Kryptimian, blodstorkenebb og noen Tjæreblomst får avslutte...

lørdag 25. juni 2011

Et humla liv...

Det er et humla liv i hagen og humlene bryr seg ikke om været eller temperaturen:



Honningurten er en favoritt, men også storkenebbene er flittig besøkt:







Det er stadig ingen sommertemperatur i Stavanger, men oppholdsvær med litt sol innimellom...

torsdag 23. juni 2011

Jordbærtid...

Nå er jordbærene i kaldbenken begynt å bli modne. Tirsdag spiste jeg de 5 første og i dag var det enda flere. Bærene blir oppspist før jeg får fotografert dem.
Det har vært mye gråvær i det siste med regnbyger og lavere temperatur enn vi trenger i slutten av juni.

Alt i hagen blir ikke som jeg venter og det siste var Peonen som hadde lapp som sa den skulle være hvit og fylt. Dette var det soom åpnet seg av den ene blomsten:




Andre blomster blir jeg mer fornøyd med, selv om de er mer av det enkle slaget:



Honningsurt og Bønnevikker med rosa blomster kler hverandre og humlene elsker honningurten som er en grønngjødslingsurt.

Håper det snart blir sol og litt høyere temperatur...

søndag 19. juni 2011

Hagepuslerier...

Jeg har bare puslet i hagen de siste dagene, rusler rundt og nyter de fine dagene vi har:


Bilder er tatt fra hagegyngen og det er et epletre som lager skyggen i bildet.

Jeg har spadd opp en mengde frøsådde småplanter som vokste i utkanten av bedene og som skal settes et nytt sted. Flere hvite Akeleier, frøstjerneakeleier og små rosa Isop som alle er favoritter på forsommeren.
Håper noen av frøstjerneakeleiene er hvite, de synes jeg er så flotte:



Her har en hvit Phaeum lurt seg med i bildet.

Det har vært fint hagevær de siste dagene og det har vært godt å bare pusle uten å stresse i hagen...

fredag 17. juni 2011

Skiftende vær...

I går var det 20 grader og sol og i dag er det grått med regn og 11grader. I går var jeg e tur i hagen og da var det så varmt at jeg haget i skyggen. Jordbærene er i ferd med å bli litt røde, men de trenger nok mer sol og varme. Når jordbærene er ferdige og vel fortært, blir det småplanter fra hagen som får midlertidig plass til senere på sommeren. Et bilde fra parsellen midt i juni:


Jeg har også fått med litt av hagenaboenes parseller, det er de to store bedene inderst som skal endres. Det ene er fylt med hvite Storkenebb og det andre med lys blå og rosa. Frøstjerneakeleiene skal være i begge bedene og det er en mengde småplanter som skal spas opp og flyttes.

Klatrehortensian har begynt å blomstre, den trives svært godt i halvskyggen og danner inngangen til bushen som ligger bak. Der er det mye å rydde opp i når det er for varmt å være i solen, kjekt med et skyggeområde i hagen:




I bushen vokser også mine stakkars Hosta og jeg ser at de har spredd seg, det er snart tid for å gi de et bedre sted hvor de kommer mer til sin rett:




mandag 13. juni 2011

Pinsehaging...

Yr har ikke vært heldig med meldingen av pinseværet på våre kanter, det har ikke vært så mye sol som det var meldt. Imidlertid har det vært et bra hagevær, overskyet, vind og rundt 15 grader. Mye av tiden har gått med til luking av grønsakbedene som er overgrodd av bjørnemose. Det blir nok sommerens store prosjekt å fjerne den fra bedene sammen med alt det andre ugresset som popper opp. Jeg har gledet meg over Bondebønnene med røde blomster, de er flotte synes jeg:


 I pinsen har jeg også tenkt på at de to store staudebedene bør inneholde samme type blomster, så det blir nok en stor flytting av planter mellom bedene til høsten. På denne tiden av året er det Storkenebb, Akeleier og Frøstjerneakeleier som dominerer i bedene. Senere på sommeren lyser de rosa Sarene og Sitrontimianen opp,  før høstblomstringen begynner.

Dagliljene har startet blomstringen og Irisblomstringen er på topp:


Det var meldt regn i dag men det har foreløpig vært oppholdsvær og fin temperatur.

torsdag 9. juni 2011

Verandaen i juni...

Etter morgenens regn har det klarnet opp og hjemme igjen fra hagen flyttet jeg ut på verandaen. Det var tid for å rydde litt opp og potte opp Chiliplantene som har hatt for små potter lenge. I tillegg til større potter fikk de også hønsegjødsel, plantene er store og flotte i år og har begynt å blomstre. Det er ikke bare chilien som bor i Ellos-stativet, det gjør også Sitrongresset, en krukketomat og en liten krukkesquash:




Av to pakker med hvite Anemoner jeg kjøpte kom det opp en plante, så det er ikke alt som lykkes. Men Anemonen trives bra i krukke ved siden av en Steppeløk på verandabordet. Den blir nok værende på verandaen, mens løkene skal ned i hagen når de er avblomstret:




Håper det fine været stabiliserer seg, det er lenge siden det var verandavær...

onsdag 8. juni 2011

Storkenebbtid...

Etter en uke med besøk av det store barnet som klippet hekken i hage, er det nå blitt stille i heimen igjen. Vi var flere dager i hagen og diskuterte bygging av ny hytte.
Denne uken har jeg plantet ut Squashen og bundet opp Sukkerertene. Det blir ikke så mye grønnsaker i år, men jeg har sådd mais som ikke har spirt og 60 mangold i tillegg til setteløken og noen grønnkål.

Men det er tiden for storkenebbenes blomstring:






Det å huske navn er jeg ikke så god til, men gleder meg storlig over alt som blomstrer...

søndag 5. juni 2011

Frøken Violetta

Frøken Violetta melder seg med dette på Moseplassens konkurranse Frøken Lilla  :


Frøken Violetta svever over de andre plantene i hagen og når hun er avblomstret sprer hun sine frø både i min og hagenaboens hage. Hun finnes i flere lillafarger og er i slekt med Akeleiene og det latinske navnet er Thalictrum Aquilegifolium.