fredag 1. april 2011

Verandalivets gleder...

Inspirert av Skyggebalkongen  som syntes det var få blogger fra terrasser og balkonger, det blir i dag et innlegg om verandalivets gleder. Det første jeg måtte gjøre var å sjekke forskjellen på Altan, veranda og balkong, siden jeg alltid har forholdt meg til ordet veranda fortsetter jeg med det.

Verandaen gir meg mange gleder hele året selv om den bare er på 6 m2, Den ligger mot sør slik at det er sol store deler av dagen og om sommeren må jeg bruke solparasoll for ikke å omkomme av varme. Verandaen er en bruksveranda fylt med et tørkestativ og et Ellos-stativ fylt av planter og hageremedier:Verandaen brukes til opal av planter, her er sikkert brokkoli og spinat som skal til hagen. Det blir også dyrket planter i selvvanningskasser som blir værende på verandaen som tomater, squash, gulrøtter i melkekartonger og erter: Sitrongress og grønnkål i krukke gror bra ute om sommeren:Verandakassen er smal og følger hele lengden, nå venter jeg på at de små løkene jeg satte ned i høst skal komme opp. De er like de blå i som de i headingbildet som er knipset under verandaen i går. Senere er planen å ha røde blomkarser og allyssum som frøsår seg selv.
Jeg oppaler også stauder og når jeg er lei av potter med frø som ikke spirer, heller jeg jorden i verandakassen. Det har ført til nye spirer av geranium og andre små spirer, som får vokse opp i verandakassen før de flyttes til kolonihagen. I tillegg til blomster har jeg to store tuer med sitrontimian, to gressløk og 4 frøsådde lavendler, de siste skal nok flyttes ned i kolonihagen.

Jeg bruker verandaen stort sett hele året, og jeg:
- drikker kaffe når været er fint
- strikker
- potter opp småplanter
- vasker potter
- vasker til og med beina i sommerhalvåret når jeg har vært barbeint i kolonihagen
- er ute og sjekker vær og vind til alle tider
- lagrer varer rundt juletider som et ytre lager

Utsikten fra verandaen er det ikke noe å si på, jeg ser gressplener, busker og trær:


Kaffekopper har i alle år hatt tilhold på kanten av kassen, så noen kopper har nok blitt knust gjennom årene. Nå har jeg fått meg et lite bord, men det ser ut til å bli fort fylt opp med planter. I dag ble det med en Salvie Tricolor fra den lokale Prixen og en blå stemor fra plantemarkedet:Noe som ikke er en glede på verandaen er når jeg har laget for mye rot og det er spesielt sent på høsten og vinteren og da er det litt av et arbeid å rydde opp: 

4 kommentarer:

Marit sa...

Jeg skjønner godt at du koser deg på din veranda. Du har jo god plass til å drive frem planter der. Ha en fin helg!

Bille sa...

Så herlig å lese, Randine :-) Jeg nikket gjenkjennende til mye av det du skriver, bortsett fra sol og varme. Og så har du 4 svimlende kvadratmetre mer plass enn meg. Måtte flire av bordet som ble fullt, og rotet som skal ryddes.
Legger bloggen din til i min balkongbloggoversikt, og kommer snart tilbake. hurra! :-)

elle-melle sa...

Så mye du får til på verandaen din! Den må være gull verd for deg.
Tenk å sitte der med strikketøyet midt i et hav av blomster og grønnsaker - herlig!

Vivishagerom sa...

Hva hadde livet vært uten en veranda. På sommeren finnes det ikke noen bedre plasser. Skal jammen si at du får plass til mye på din veranda!
Håper sommeren blir super flott slik at vi kan nyte, nyte og atter nyte. Ønsker deg en fortsatt fin helg!