tirsdag 28. juli 2009

Moseplassens fargeutfordring; orange...

Orange er ikke ikke min favorittfarge, men jeg elsker orange ringblomster Candelula officinalis. I tillegg elsker jeg grønnfargen på stilker og bladene, de er for meg den ultimate lys grønne farge.

Orange er i følge Parkers "Drømmeleksikon" en orange en varm og raus farge - oppmuntrende og løfterik.
Coopers "Symboleksikon" sier grønt er sammensatt av blått og gult og at det står for ungdom, håp, tro og glede. Kanskje er det derfor det er en favoritt.

Den store urteboken til Lesley Bremness sier om ringblomster: "En av våre mest allsidige og populære hageplanter. Den kan brukes i mat og kosmetikk, som farge- og medisinplante. Den hardføre , ettårige planten har lang blomstringstid. Det botaniske navnet candelua - av latin calends - har den fått fordi den blomstret den første dag i hver måned (i andre himmelstrøk).
Ble mye brukt takket være den jevne tilførsel av kronblad og unge blader.
De gamle Egypterne mente den hadde en foryngende egenskaper. Hinduene til å pynte alter og grekerne brukte kronbladene som krydder og garnityr. I Europa har den blitt brukt lenge i supper, stuinger og for å sette farge på smør og ost.
Den er desinfiserende og en ypperlig hudheler, spesielt små kutt og sprukne lepper"

Den lange blomstringstiden, de lysende fargene i bedene er nok min facinasjon. Et år hentet jeg hjem ringblomster 8 desember, mens andre hadde juleblomster....

5 kommentarer:

Mari sa...

Flott levert, Randine :) Da lærte jeg masse nytt om ringblomsten. Er så enig at det er flotte planter!!

anne - moseplassen sa...

nei så gøy at du tok utfordringen :)

Orange lyser jo opp, og ringblomster er jo ett must :D Jeg har selv noen kremgule ringblomster, men synes det er skikkelig oppfriskende å se min mors klassiske orange. Og til neste år så planlegger jeg en liten flekk med ringblomster i alle farger, da også orange.

Sigrid sa...

Så bra, Randine :-)
Jeg forbinder liksom deg med ringblomster, ikke minst fordi du har vist fram fantastiske bilder av dem tidligere også:-)

Iris sa...

Nydelige ringblomster, Randine!

Margrethes hus og hage sa...

Så mye det var å si om ringblomsten! Oransj er ikke min favorittfarge heller, men den lyser så absolutt opp på en regnværsdag :)

Hilsen Margrethe