mandag 9. februar 2009

Årets staude 2009....

Dagens innlegg er en hyllest til Sitrontimianen som er valgt til årets staude, for meg er den en viktig krydderurt i tillegg. Det er uendelig mange år siden jeg kjøpte en urtekrukke i matbutikken med en sitrontimian. Den har blitt uendelig mange nye planter både i hagen, i verandakassen og delt ut i kolonihagen til spesielt intresserte.

Sitrontimianene dufter himmelsk og har en liten fin smak av sitron synes jeg. Humlene elsker den og det er bra for polinering av andre planter i hagen og tomatene på verandaen. I hagen gjemmer sneglene seg under den og jeg løfter bare opp eller skremmer dem ut og vips er de klippet.

Noen år samler jeg stilker og tørker til te, det blir et godt uttrekk til en hodebunnskur av teen. Den kan selvsagt også drikkes som urtete. Ferske blader brukes til salater, som strø på omeletter og på ovnstekte poteter. En anvennelig krydder som setter en liten sitronsmak på det meste.

På våre kanter er sitrontimianen vintergrønn og klarer frost og snø bra selv i verandakassen der jeg har to planter. Sommerens blomsterflor er nok det jeg gleder meg mest til.....

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har aldri fått sitrontimian til å overleve. Det blir nok for kaldt og vått her om vinteren.
Spørs om jeg må prøve igjen i år og så overvintre den i potte inne.

Sine sa...

God reklame her, Randine! Bruksmulighetene og nytelsen er stor, med andre ord.
Jeg blir alltid inspirert av "årets staude".

Gry sa...

Jeg pleide å ha krukker med sitrontimian på grusen der hvor vi nå har terrasse. Og sådde den seg selv rundt pottene.. Det var riktig så vakkert.

Nå har jeg lavendel som henger litt over en mur, og som sår seg selv i grusen nedenfor.

elle-melle sa...

Her og er timian vintergrønn. Jeg har noen stykker, men vet ikke hva slags timian det er. De ble plantet lenge før jeg interesserte meg for plantenavn - altså har de stått på samme plass i omkring tyve år og er like fine den dag i dag. De har herlige blomster og farger det grå fjellet rundt seg med flotte lilla fargedotter. Jeg gir dem bare en liten stuss med saksen hver vår så blir de så fine på "håret"

Marit sa...

Den har en prøvd på en gang, men den døde ut for meg. Sikkert alt for kaldt her... ;-)
Du er heldig som får den så fint til i hvertfall!