fredag 23. januar 2009

Oransje fargeglede....

På en grå januardag passer det bra med sommerminner av orange ringblomster.....
Egentlig liker jeg ikke orange, det er en farge jeg ikke omgir meg med bortsett fra i koloniparsellen. I grønnsakbedene utgjør den et fargerikt fellesskap med grønnsakene. Når grønnsakene er høstet står Ringblomstene igjen og gir fortsatt farge til bedene. Blått og Fiolett som i Honningsurt og Agurkurt kler de orange ringblomstene.

Min desiderte favoritt er:
"Black-Centered Orange prinsess" fra Impecta, den er også min avatar. Nydelig med den burgunderrøde fargen i midten.
"Orange King" var en nykommer i fjor fra Organic Gardening, storreist og flott, men la seg ned i mye vind og regn.
"Porucupine" er ny for året og fra T&M, den skal være fylt, 200 frø.
"Orange star" er også en nykommer fra Plants of Distinctions, fylte blomster og skal være høy, håper den tåler vestlandsværet.

I tillegg har jeg som alltid samlet en mengde Ringblomstfrø fra i høst og mange frøsår seg.
En av grunnene til at Ringblomster er en favoritt er at de har lang blomstringstid ofte til ut november på våre kanter. Hele høsten kan jeg ta hjem ringblomster og de står en ukes tid, så er det bare å hente nye.
Har ikke funnet ut hvorfor jeg ikke liker de gule, men jeg har systematisk fjernet alle gule som har kommet opp. Tror egentlig at gult er en dominerende farge hos ringblomster. Ringblomstene krysser seg med hverandre under bestøvningen og derfor endrerde karakter og utseende.
Trendy med orange er jeg ikke men tradisjonell og liker mine "diller" eller favoritter....
En av mine favoritter er potagerhager, her representert med http://www.potager.dk/ der dyrkes det både grønnsaker og blomster...
Ha en fin helg uansett vær!
2 kommentarer:

Vigdis i Romerikshaven sa...

Takk for ringblomstene. Enig at blått og fiolett står flottest til oransje. Det var noe annet enn min vintergråe hage i dag. Ja, vi trenger virkelig fargene, Randine! Ha en fin kveld. Strikking kanskje? Jeg driver med et enkelt barneskjerf, du vet sånne som man putter inni hverandre.

Marit sa...

Det er jo flotte farger både oransje og gult i andres hager har jeg alltid ment. Men i de siste årene har stadig flere liljer i de fargene sneket seg inn i bedene mine...Vel, dine ringblomster var kjempefine, og jeg skjønner veldig godt at du liker de med så lang blomstringstid.

Jeg har sett noen som T&M har hatt med ferskenfargede blomster. Det har kommet mange fine sorter i de siste årene.

Ha en fin helg du også!